Bevezetés a fal és mennyezetfűtési/hűtési rendszerek működésébe:

Általában a falfűtésről

falfűtés hűtés rendszerek

A falfűtés/mennyezetfűtés lényege, hogy a szabad felületre, a vakolat alá kis átmérőjű műanyag csövet szerelünk, majd ebben a csőben fűtésnél meleg-vizet, hűtésnél hideg-vizet áramoltatunk. Ettől a meleg-víztől a falfelület átmelegszik, vagy lehűl és fűti, vagy hűti a helyiséget. Tehát a fűtést nem a csövek végzik, hanem az átmelegedett felület biztosítja.

Elsősorban a helységek mennyezetére másodsorban a külső falak belső felületére szereljük a csővezetékeket. A fal és mennyezetfűtés és hűtés hőtechnikailag gyakorlatilag egyenértékű. Mindig azt a mennyiséget szükséges szerelni, mely a hőszükséglet számítása alapján az adott fűtési vagy hűtési teljesítményét kielégíti. A ma épült, jól szigetelt épületeknél jellemzően nem szükséges a teljes mennyezetet felületét becsövezni a helységek kifűtéséhez, hacsak nincs sok túlságosan nagy üvegezett nyílászáró.

A padlófűtés csövezésével is lehetséges hűteni, de ez nem ajánlott a komfortérzet miatt. Javasoljuk a lakóhelységek fűtését/hűtését mennyezetfűtéssel, a hidegpadlós helységekét padlófűtéssel (ahol nincs szükség hűtésre) megoldani. A mennyezetfűtés előnye, hogy a helység szabadon bútorozható, képek és polcok felakasztása egyszerűbb, mint a falfűtésnél.

Néhány szó a QUALITHERM® falfűtés rendszerről

A QUALITHERM® falfűtés rendszer lényege, hogy a csatlakozási helyeken (cső - és szerelvények) egyedi megoldással - gyors kötéssel - oldja meg a csövek csatlakozását.
A rendszer nagy előnye, hogy nem kellenek speciális szerszámok, a kötést segédeszközök nélkül lehet kézzel betolni a csatlakozó szerelvénybe. A rögzítés a John Guest cég által gyártott Cartridge csőcsatlakozással biztosított, ahol a tömítettséget a gumi "O" gyűrű biztosítja. A csőcsatalakozás roncsolás nélkül oldható és a csatlakozó újból felhasználható.

A továbbiakban a fal és mennyezetfűtést és hűtést egyaránt falfűtés címszó alatt fogjuk említeni.

Falfűtéssel nagy felületek kerülnek fűtésre alacsony hőfokon, így a hatásfok, és a komfort érzet jobb. A nagy fűtőfelület alacsonyabb fűtővizet, illetve felülethőmérsékletet eredményez. A falfűtés önállóan alkalmazható, jellemzően azokban a helységekben, ahol hűtési igény is van (hálószoba, nappali, dolgozószoba,...). Hidegpadlós helyiségekben igény esetén padlótemperálással kombinálható. A hidegpadlós helyiségekbe, ahol nincs hűtési igény, elegendő a padlófűtés vagy padlótemperálás.

A QUALITHERM® - falfűtés egy rendszerbe egyesítette a korszerű anyagokat, szerelvényeket, ezáltal alkalmazása szerelhetősége, gazdaságos és olcsó. A sok előny mellett szót kell említeni a hátrányról, mely minden falfűtésnél igaz, hogy a falban elhelyezkedő csövekre fokozottan kell figyelni a későbbiekben a különböző tárgyak falra erősítésénél (pl.: képek, polcok stb.) A fűtésrendszer utólagos külső megrongálódásból eredő, károsodásának megelőzésére javasoljuk a helyiségekről falanként 1 db fotó, vagy megvalósítási ábra átadását a megrendelőnek a munka végeztével. Ha mégis előfordul, hogy szöggel, fúróval megsértik a csövet az helyileg, egy kis toldó idommal javítható és a megbontott falfelület is gyorsan helyreállítható.
infra hőmérővel a falfűtés csöveinek helye megállapítható

Tárgyak felakasztásánál egy infra-hőmérő segítségével, üzemelő fűtés mellett, a csövek helye vakolatbontás nélkül megállapítható. Ez úgy végezhető el, hogy a rendszert felfűtjük 25-30 percen keresztül 45-50 °C-ra és az infra-hőmérővel könnyedén kikeressük, hol helyezkednek el a csövek.

Közérzeti kérdések, komfort

A kialakított lakótérben - az ott tartózkodó ember közérzete sok tényezőtől függ. A jó közérzetet meghatározó tényezők összességét - egészségi állapot, kedélyállapot, színek, szagok, zajok, fényviszonyok, hőérzet és páratartalom - összefoglalva komfortérzetnek nevezzük. Ezen összetevők közül ránk a megfelelő hőérzet biztosítása hárul. Gondos tervezéssel és szakszerű kivitelezéssel, a falfűtés padlótemperálással kombinálva biztosítja a lehető legjobb hőérzetet.
Amennyiben a QUALITHERM® rendszert választja a megvalósítás során a lehető legjobb műszaki tartalomért cserébe, kedvező árat fizet. A szerelési idő lerövidül, az alkalmazott korszerű műszaki megoldás eredményeképpen. A rendszer minden építészeti megoldásra alkalmas: Monolitfödémbe betonozott mennyezetfűtés, vakolt és gipszkartonos felületek fűtése. Könnyűszerkezetes felületfűtésnél a sinek helyett QUALITHERM rendszerlemez szolgál a csövek rögzítésére és a csövek között a hővezetésre.A hőérzet - eredő hőmérséklet - huzatérzet

Falfűtés hűtés rendszerek komfort érzete

A közérzetet- és azon belül is a komfortérzetet meghatározó tényezői közül minden tényező egyformán fontosan kezelendő. Ezek közül vizsgáljuk meg a hőérzet kérdését: A hőérzetet a helyiségben lévő hőmérséklet (pontosabban az eredő hőmérséklet) és a huzatviszonyok határozzák meg. A fűtési és hűtési megoldások vizsgálatakor a huzatjelenségek, és a hőmérséklet kérdését együtt kell kezelni. A hőmérsékletet fűtéssel vagy hűtéssel befolyásolhatjuk. A fűtési és hűtési rendszerek csoportosíthatóak a következők szerint: konvekciós és sugárzó fűtési rendszerek. A konvekciós megoldások mindig feltételeznek légmozgást a működésük során. A sugárzó fűtések ezzel szemben a térben uralkodó légmozgás nélkül működnek (persze tisztán konvekciós és tisztán sugárzásos elven működő rendszer nem létezik).

A sugárzó fűtés - pl.: falfűtés vagy mennyezetfűtés- alkalmazása minden körülmény között kellemes hőérzetet biztosít. A tartózkodásra szolgáló helyiségben az érzékelt hőmérséklet az eredő hőmérséklet. Az eredő hőmérséklet a következők szerint számolható: 1) sugárzó hőmérséklet °C + léghőmérséklet °C. 2) A sugárzó hőmérséklet a teret meghatározó felületek súlyozott átlag szerinti hőmérséklete, a léghőmérséklet, pedig a helyiség levegőjének hőmérséklete. Az összefüggésből látszik, hogy minél magasabb a sugárzó hőmérséklet, annál alacsonyabb léghőmérsékletre van szükség ugyanazon eredő hőmérséklet eléréséhez. A sugárzó hőmérséklet gyors emelésének egyik legkézenfekvőbb módja az, ha felületfűtést alkalmazunk.

Gazdaságossági kérdések

A fűtött épület hővesztesége a transzmissziós és filtrációs hőveszteség eredménye. Mivel az efféle hőáramlások hajtóereje a szellőztetés, illetve külső és belső léghőmérséklet különbsége, alacsonyabb belső léghőmérséklet alkalmazása esetén gazdaságosabb megoldáshoz jutunk. (1 °C-al alacsonyabb léghőmérséklet alkalmazása esetén kb. 5-8% energia-megtakarítás érhető el). Falfűtés esetén a helyiség hőmérséklete 1-2 fokkal csökkenthető. Tehát falfűtés alkalmazásával ugyanazon épület akár 10-15 %-al kevesebb fűtési energiával is működtethető!
Falfűtés hűtés rendszerek gazdaságossága

Helységenkénti vezérléssel elérhető a felhasználói igény gyors változásainak követése. A falfűtés rendszer kis hőkapacitásának köszönhetően megfelel ennek a kívánalomnak! A QUALITHERM®, falfűtés rendszerhez olyan komplex szabályozó megoldást kínálunk, mely alkalmas az épületen belüli zónák egymástól független programozható működtetésére helyiségenkénti hűtő-fűtő termosztát alkalmazásával. Igény esetén csak a fantázia és a pénztárca szab határt az alkalmazott automatizálásnak. A rendszer alapelemei alkalmasak későbbi vezérlés bővítési elképzelések fogadására.

Környezetvédelmi kérdések

Falfűtés hűtés rendszerek környezetvédelmi hatása
Egy energiatakarékos rendszer önmagában is környezetbarátnak mondható, hiszen "takarékoskodik" a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb károsanyag kibocsátást von maga után.

A falfűtés rendszer további előnye, hogy alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemel, ezért kiválóan alkalmazható kondenzációs kazán, vagy alternatív energiával működő (geotermikus energia, szolár technika, ) berendezés. Ezen berendezések annál jobb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb az előállított fűtővíz hőmérséklete. A gyors helyiség-hőmérséklet-emelés csak az indokoltnál magasabb hőmérsékletű fűtővízzel lehetséges. Ez viszont többletenergia felhasználással jár.


A falfűtés/hűtés egyéb előnyei

A QUALITHERM® falfűtés rendszere nyáron hűtésre is alkalmazható, ugyanazon előnyöket felvonultatva, mint a fűtés területén. A komfort, az energiatakarékosság, egészség, és a környezetvédelem területén, mutatkozó előnyökön kívül, a QUALITHERM® falfűtés rendszere az esztétikai követelményeknek is megfelel, hiszen a fűtési rendszer az épületen belül láthatatlan marad.

Energia takarékossági lehetőség például, ha kondenzációs kazánt szerelünk a rendszerhez. Mivel itt a füstgáz hőmérséklete alacsony közel 50 °C, míg a hagyományos kazánoknál 150 °C. A különbözet 100 °C amit a fűtési rendszerünk számára nyerjük meg hőmennyiségben. Viszont itt a megtérülési idő jóval rövidebb, mint például a hőszivattyús megoldásoknál. Természetesen kazánnal a hűtés nem megoldható, ha a rendszert hűtésre is akarjuk használni, szükség van a következők közül valamelyik berendezés alkalmazására: hőszivattyú, folyadékhűtőre, két vizes kút, vagy talajszonda.

Falfűtés hűtés rendszerek egyéb előnyei

Partnereink


John Guest logó

Két Kör Kft logó

Németh Szerelvénygyártó és Kereskedő Kft logó

LHB logó

Mart logó

Whirlpool logó

Megatherm logó

COP logó

Kamleithner logó

Daikin logó

Wavin logó

Stiebel Eltron logó

System Air logó

Hegedűs logó