Qualitherm felületfűtési és hűtési rendszerek

Mennyezetfűtés

Qualitherm mennyezetfűtés/hűtés rendszerek

A mennyezetfűtés/hűtés egy olyan épületgépészeti megoldás, amely lehetővé teszi a helyiségek optimális hőmérsékletének fenntartását egész évben. A rendszer lényege, hogy a mennyezetbe elhelyezett fűtő/hűtővezetékek(csövek), átmelegítik vagy lehűtik az adott felületet, amelyek fűtik vagy hűtik a helyiséget.

A rendszer hűtő üzemmódja során, hideg víz áramlik a csövekben, áthűtve a mennyezetet, így a mennyezet felől hűtjük a helyiséget. A fűtő üzemmód során meleg víz áramlik a csövekben, átmelegítve a mennyezetet, így a mennyezeten keresztül fűtjük a helyiséget.
Az építészeti tervezés során a rendszer integrálható a mennyezetbe, és így nem befolyásolja az épület látványát és belső elrendezését. A mennyezetfűtés/hűtés környezetbarát megoldás, hozzájárul az épület fenntarthatóságához és energiahatékonyságához.

Modern technológia továbbfejlesztve

Bevezetés a fal és mennyezetfűtési/ hűtési rendszerek működésébe:

Bármilyen felületfűtési rendszerrel alacsonyabb fűtővízzel lehet fűteni az épületet, mint egy radiátoros rendszernél. Felületfűtés gyűjtőnév alatt értendő a fal-, a padló- valamint a mennyezetfűtés.
Legelső kérdések között szokott felmerülni az érdeklődőknél, hogy ha a meleg felfelé száll, akkor „hogyan fog lejönni” a plafonról. Itt, a felületfűtésnél egy sugárzó hő valósul meg, mely mennyezetfűtés esetén meg tudja melegíteni az oldalfalat, a nyílászárókat, sőt még a padlót is. Mindent melegít, ami az útjába kerül, így, ha a helyiségben tartózkodunk, minket is ér a hője, ami jó komfortérzetet biztosít. Mindezt alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellett lehet elérni, hiszen itt nem valósul meg az a konvekciós áramlás, mely a hőmérséklet és sűrűség különbség miatt kialakuló áramlás. (Hőforrásnál felemelkedik, majd lehűlve visszatér a hőforrás felé.) Egyszerűbben fogalmazva, egy radiátoros rendszernél jelentősen felmelegszik a levegő a fűtőtest körül, majd ez beindít egy körforgást nagyobb hőmérsékletkülönbségeket eredményezve a szoba alsó és felső részei között.
Fűtésre bármilyen hőtermelő berendezés megfelelő lehet. Amennyiben nem lehet szabályozni a megtermelt melegvíz hőmérsékletét, úgy utólagosan kell visszakeverni a fűtővizet alacsonyabb hőfokra. Például egy vegyestüzelésű kazánnál sokkal melegebb vizet kapunk, mint amire szükség van.
Hűteni azonban csak akkor fogunk tudni a rendszerrel, amennyiben képesek vagyunk hideg vizet keringtetni a rendszerben a nyári hónapokban. Ezt legköltséghatékonyabban egy hőszivattyúval tudjuk elérni. A hőszivattyúval fűteni, hűteni és használati melegvizet is elő tudunk állítani alacsony rezsi mellett.
A padlófűtés csövezésével is lehetséges hűteni, de ez nem ajánlott a komfortérzet és egészségügyi okok miatt sem. Javasoljuk a lakóhelységek fűtését/hűtését mennyezettel, a hidegpadlós helységekét padlóval (ahol nincs szükség hűtésre) megoldani. A mennyezetfűtés előnye, hogy a helység szabadon bútorozható, képek és polcok felakasztása egyszerűbb, mint a falfűtésnél.

ENERGIATAKARÉKOS AVAGY

Gazdaságos

FENNTARTHATÓ ÉS

Környezetkímélő

Energiahatékonysága abból fakad elsősorban, hogy alacsonyabb hőmérsékletű előremenő vízhőmérséklettel működtethető, mint egy hagyományos fűtési rendszer.
Mindezek mellett alacsonyabb belső léghőmérséklet alkalmazása esetén gazdaságosabban tudjuk működtetni fűtési rendszerünket. (1°C-al alacsonyabb léghőmérséklet alkalmazása esetén kb. 5-8% energia-megtakarítás érhető el). Mennyezetfűtés esetén a helyiség hőmérséklete 1-2 fokkal csökkenthető.

Tehát falfűtés alkalmazásával ugyanazon épület akár 10-15 %-kal kevesebb fűtési energiával is működtethető!

Egy energiatakarékos rendszer önmagában is környezetbarátnak mondható, hiszen “takarékoskodik” a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb károsanyag kibocsátást von maga után.
A felületfűtési rendszerek további előnye, hogy hőszivattyúval működtetve, rezsiköltsége akár kiváltható napelemes rendszerrel

Ettől függetlenül kiválóan alkalmazható kondenzációs kazán, vagy alternatív energiával működő geotermikus energia, berendezés. Ezen berendezések annál jobb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb az előállított fűtővíz hőmérséklete.

Mennyezetfűtés tervezés

Az újépítésű házak jól hőszigeteltek, viszont egy felújításnál, korszerűsítésnél érdemes először hőtechnikailag rendbe tenni az épületet: nyílászárókat cserélni, homlokzatot, zárófödémet esetleg aljzatot szigetelni. Így a fűtési rendszer bekerülése is kevesebb lesz, hiszen kevesebb felületet kell majd fűteni, kisebb hőtermelővel.
Cégünk a fűtési rendszereket -15°C külső hőmérséklet esetében 35°C előremenő vízhőmérsékletre tervezi. A tartózkodó helyiségeket 22°C-ra, míg a fürdőszobákat 24°C-ra méretezzük.
Elsősorban az épület helyiségenkénti hőszükségletét illetve hőterhelését számoljuk ki az építészeti tervek alapján.
Nem szükséges egy családi háznál kiviteli terveket készíteni a mennyezetfűtésre vonatkozóan, elegendő, ha a hőszükséglet/hőterhelésszámítás alapján készül egy táblázat, mely tartalmazza, hogy melyik helyiségbe hány m2 felületfűtést/hűtést szükséges szerelni.

Mennyezetfűtés kivitelezés

A kivitelezés a tervezésnél említett táblázat alapján készül el, melyet fűtési/hűtési kiosztásnak nevezünk. A kivitelezése elég gyors, egy átlagos családi ház mennyezetfűtésének betekerése 3-4 napos munka.
A mennyezetfűtés kivitelezésének a feltétele a villanyszerelés, mely a mennyezeten fut.
Földszinti vakolt fal/mennyezetfűtés esetében szükséges a talajvíz elleni szigetelést elkészíteni.
Könnyűszerkezetes mennyezetnél a gipszkarton tartószerkezetet legalább 4cm-re le kell lógatni, hogy a gerincvezetékeket el lehessen vezetni felül, valamint vissza lehessen fordulni a csövekkel a bordák felett. A bordák közötti tengelytáv 40 cm kell, hogy legyen. A profilozást lehetőség szerint a hosszabb oldallal párhuzamosan érdemes kialakítani. A párazáró fóliát úgy kell elhelyezni, hogy a tartószerkezet felfogató konzoljai fölé kerüljenek.
Monolit födém esetén a zsalura kerül megszerelésre a mennyezetfűtés. Az osztó helyénél nem célszerű DOKA táblát használni. Vagy egy sávot szabadon kell hagyni a csövek lebuktatásához, vagy hagyományos deszkával kell borítani. A zsalutáblákat a fűtés elkészülte után szabad leolajozni. A válaszfalak a Megrendelő képviselőjével együtt kerülnek kijelölésre.
A kivitelezés mindig egy nyomáspróbával végződik, melyet jellemzően levegővel végzünk, hogy víz véletlenül se maradjon télire a rendszerben, mely esetleg még nem fog üzemelni.
Fontos a csővezetékek épségére vigyázni a felületek betekerése után, legfőképpen a monolitfödém esetében, ahol a nyomáspróba után a cső sérülékenyebbé válik, hő hatására könnyen kinyílik. Így az acélhálók darabolását nem szabad a födémen végezni és a cigarettázásnál is fokozott figyelemre van szükség.
Gipszkartonozásnál fokozott odafigyeléssel kell a rögzítést végezni, hiszen a csövek átfúrása esetén javítani kell a csövet.

Mennyezetfűtés rétegrend

A mennyezetfűtés rétegrend függ az épületszerkezettől. Amennyiben monolitfödémről beszélünk, a legegyszerűbb, ha a zsaluzatra tudjuk fektetni a csöveket, így megspórolva a vakolást.
A különböző vakolható födémek esetében a csöveket helyezhetjük egy tartósínbe mely a mennyezetre van erősítve. Ebben az esetben vakolatra van szükség.
Álmennyezeteknél, gipszkartonvázas szerkezeteknél a mennyezetfűtés csöveit tartó panelt a tartószerkezethez erősítjük, így végül a gipszkarton közvetlenül ráfekszik a fűtőfelületre. Tekintse meg mozgatható, feliratozott rajzunkat erről a szerkezetről!
A zárófödémben fontos a megfelelő vastagságú hőszigetelés!
Két szint között az emeleti lépésálló padló hőszigetelés akadályozza meg, hogy a fűtés ne egy másik teret fűtsön, hanem azt, ahol éppen azt megkívánják. Amennyiben helyiségenkénti szabályzást szeretnénk, úgy a szobák ajtajait is csuknunk kell ehhez.

Mennyezet fűtés panel

A hőtükrös mennyezetfűtés panel a gipszkarton szerkezetekhez használt megoldás. Két féle csőmérethez használt lemezt különböztetünk meg. A kisebb felületeknél inkább a kisosztókkal szerelt 10mm átmérőjű rendszert ajánljuk, míg a 14mm átmérőjű csövekkel osztóról osztóra kötve tudunk dolgozni. Fogadószerkezete lehet fém vagy fa, azonban a gipszkarton minden esetben közvetlenül a lemezekre kell felfeküdjön. A tartószerkezet tengelytávja 40cm kell legyen ahhoz, hogy fogadóképes legyen a panelok felszerelésére. Először a panelok kerülnek rögzítésre, melyeket sorolva, akár egy kis hézaggal lehet szerelni, majd ezután fektethető bele a csővezeték.
A panelokat 40*50cm-es és 40*100cm-es méretben gyártatjuk.

Mennyezetfűtés utólag

Mennyezetfűtést utólag is kialakíthatunk, legegyszerűbben a mennyezetfűtés panelok segítségével. Vakolt felületek esetében egy másik módja lehet az utólagos mennyezetfűtésnek a meglévő vakolat eltávolítása, majd a csövek rögzítése után az újra vakolás.
A panellal végzett fűtéskorszerűsítésnél már akár 8 cm belmagasság elvételével kialakítható a fűtési rendszerek fűtőfelülete. Ezeket szintén gipszkarton kell, hogy borítsa.

Árak

Egységárak

Mennyezetfűtés ár

A mennyezetfűtés ára függ az épület hőszigetelésétől, és az épületszerkezet fajtájától.

Mennyezetfűtés ár m2

A mennyezetfűtés m2 ár, ahogyan a kivitelezési áraknál is megtekinthető, típusonként eltérő:
Legolcsóbb a monolitfödém zsalujára szerelt változat. Ezt követi a vakolat alá kerülő fűtés, majd a panelokba fektetett kivitel.

Mennyezetfűtés panel ár

A mennyezetfűtés panel ára az utóbbi időben elég változó volt, követve a nyersanyagok és rezsi árak alakulását. Aktuális árát az árlistában találhatja meg.

Családi ház fal/ mennyezet fűtésének kialakítása

4 szobás családi ház

2,6m Ft

+ ÁFA

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések a mennyezetfűtéssel kapcsolatban

Vannak alapvető tévhitek az innovatív fűtési megoldással kapcsolatban, melyeket érdemes tisztázni. Például, hogy mivel a meleg felfelé száll, ez a fűtés nem elegendő önmagában. Ennél a fűtési rendszernél sugárzó hő valósul meg, tökéletesen elég lehet önmagában is.

Mennyezetfűtés gipszkarton

Vannak olyan előre gyártott gipszkartonos rendszerek, melyek már tartalmazzák a csővezetéket, de ezeket előre kell terveztetni és gyártatni. Válaszfalak változtatása nem lehetséges és rengeteg kötést tartalmaz a rendszer.

Mennyezetfűtés tapasztalatok

Nagyszámú referenciáink tulajdonosainak kivétel nélkül nagyon jó tapasztalata van a mennyezetfűtéssel kapcsolatban minden szempontból, hiszen nem kellenek fűtőtestek, komfortos, gazdaságos, alkalmas lehet hűtésre is többi számos előnye mellett.

Mennyezetfűtés hátrányai

Nehéz ilyen szempontokat felsorakoztatni, leginkább a mennyezetbe való rögzítésnél kell gondolni a csövek megkeresésére, melyre egy hőkamera lehet az optimális megoldás.

Mennyezetfűtés vélemények

Rossz véleménye a mennyezetfűtésről csak olyannak lehet, aki még nem tapasztalta meg saját maga. Olvasson ügyfeleink véleményéről a Rólunk Mondták rovatban.

Mennyezetfűtés rendszerlemez

A mennyezetfűtés panelt hívják másképpen A mennyezetfűtés rendszerlemeznek, ugyanarról a termékről beszélünk mind a két esetben.

Referencia projektek

Telepített Qualitherm mennyezetfűtési/ hűtési, hőszivattyús, szellőző rendszereink:

Diósd

talajszondás hőszivattyú, Qualitherm mennyezet és padlófűtés, hővisszanyerős szellőzés

Diósd 2

levegő-víz hőszivattyú, Qualitherm mennyezet és padlófűtés

Gödöllő

levegő-víz hőszivattyú, Qualitherm mennyezet és padlófűtés

Kisbágyon

talajszondás hőszivattyú, mennyezet és padlófűtés

Pázmánd

levegő-víz hőszivattyú, mennyezet és padlófűtés, hővisszanyerős szellőzés

Százhalombatta

levegő-víz hőszivattyú, mennyezet és padlófűtés

Rólunk mondták

Lezárt projektek véleményezései a megrendelők részéről.

Igyekszünk minden igénynek megfelelni, jól együttműködni a megbízónkkal.

Munkánk menete

Az első kapcsolatfelvételtől az átadásig.

01.

Igényfelmérés/ tervek bekérése

02.

Konzultáció

03.

Helyszíni szemle

04.

Ajánlatadás/ Szerződés

05.

Kivitelezés

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kérjük töltse ki a sablont ha üzenetet szeretne küldeni nekünk. A meglévő terveket kérjük csatolja be.