Qualitherm felületfűtési és hűtési rendszerek

Falfűtés

Falfűtés rendszer

A falfűtés/hűtés, csakúgy, mint a mennyezetfűtés/hűtés egy olyan épületgépészeti megoldás, amely lehetővé teszi a helyiségek optimális hőmérsékletének fenntartását egész évben. A rendszer lényege, hogy a falakban elhelyezett fűtő/ hűtővezetékek(csövek), átmelegítik vagy lehűtik az adott felületet, amelyek fűtik vagy hűtik a helyiséget.

A rendszer hűtési üzemmódja során, hideg víz áramlik a csövekben, áthűtve a falat, így a fal felől hűtjük a helyiséget. A fűtési üzemmód során meleg víz áramlik a csövekben, átmelegítve a falat, így a falon keresztül fűtjük a helyiséget.
A fűtési rendszer integrálható a falba, így nem befolyásolja az épület látványát és belső elrendezését. A falfűtés/hűtés környezetbarát megoldás, hozzájárul az épület fenntarthatóságához és energiahatékonyságához.

A falakat jellemzően abban az esetben érdemes fűteni, amennyiben a mennyezet teljes kihasználása nem elégíti ki a hőszükségletet!

Modern technológia továbbfejlesztve

Bevezetés a falfűtési/ hűtési rendszerek működésébe:

Bármilyen felületfűtési rendszerrel alacsonyabb fűtővízzel lehet fűteni az épületet, mint egy radiátoros rendszernél. Felületfűtés gyűjtőnév alatt értendő a fal-, a padló- valamint a mennyezetfűtés.
Itt, a falfűtésnél sugárzó hő valósul meg, mely mindent melegít, ami az útjába kerül, így, ha a helyiségben tartózkodunk, minket is ér a hője, ami jó komfortérzetet biztosít. Mindezt alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellett lehet elérni, hiszen itt nem valósul meg az a konvekciós áramlás, mely a hőmérséklet és sűrűség különbség miatt kialakuló áramlás. (Hőforrásnál felemelkedik, majd lehűlve visszatér a hőforrás felé.) Egyszerűbben fogalmazva, egy radiátoros rendszernél jelentősen felmelegszik a levegő a fűtőtest körül, majd ez beindít egy körforgást nagyobb hőmérsékletkülönbségeket eredményezve a szoba alsó és felső részei között.
Fűtésre bármilyen hőtermelő berendezés megfelelő lehet. Amennyiben nem lehet szabályozni a megtermelt melegvíz hőmérsékletét, úgy utólagosan kell visszakeverni a fűtővizet alacsonyabb hőfokra. Például egy vegyestüzelésű kazánnál sokkal melegebb vizet kapunk, mint amire szükség van.
Hűteni azonban csak akkor fogunk tudni a rendszerrel, amennyiben képesek vagyunk hideg vizet keringtetni a rendszerben a nyári hónapokban. Ezt legköltséghatékonyabban egy hőszivattyúval tudjuk elérni. A hőszivattyúval fűteni, hűteni és használati melegvizet is elő tudunk állítani alacsony rezsi mellett.
A padlófűtés csövezésével is lehetséges hűteni, de ez nem ajánlott a komfortérzet és egészségügyi okok miatt sem. Javasoljuk a lakóhelységek fűtését/hűtését fal/mennyezettel, a hidegpadlós helységekét padlóval (ahol nincs szükség hűtésre) megoldani. A mennyezetfűtés előnye a falfűtéssel szemben, hogy a helység szabadon bútorozható, valamint képek, polcok rögzítése egyszerűbb.

ENERGIATAKARÉKOS AVAGY

Gazdaságos

FENNTARTHATÓ ÉS

Környezetkímélő

A falfűtés energiahatékonysága abból fakad elsősorban, hogy alacsonyabb hőmérsékletű előremenő vízhőmérséklettel működtethető, mint egy hagyományos fűtési rendszer.
Mindezek mellett alacsonyabb belső léghőmérséklet alkalmazása esetén gazdaságosabban tudjuk működtetni fűtési rendszerünket. (1°C-al alacsonyabb léghőmérséklet alkalmazása esetén kb. 5-8% energia-megtakarítás érhető el). Fal/Mennyezetfűtés esetén a helyiség hőmérséklete 1-2 fokkal csökkenthető.

Tehát falfűtés alkalmazásával ugyanazon épület akár 10-15 %-kal kevesebb fűtési energiával is működtethető!

Egy energiatakarékos rendszer önmagában is környezetbarátnak mondható, hiszen “takarékoskodik” a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb károsanyag kibocsátást von maga után.
A felületfűtési rendszerek további előnye, hogy hőszivattyúval működtetve, rezsiköltsége akár kiváltható napelemes rendszerrel

Ettől függetlenül kiválóan alkalmazható kondenzációs kazán, vagy alternatív energiával működő geotermikus energia, berendezés. Ezen berendezések annál jobb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb az előállított fűtővíz hőmérséklete.

Falfűtés tervezés

Az újépítésű házak jól hőszigeteltek, viszont egy felújításnál, korszerűsítésnél érdemes először hőtechnikailag rendbe tenni az épületet: nyílászárókat cserélni, homlokzatot, zárófödémet esetleg aljzatot szigetelni. Így a fűtési rendszer bekerülése is kevesebb lesz, hiszen kevesebb felületet kell majd fűteni, kisebb hőtermelővel.
Cégünk a fűtési rendszereket -15°C külső hőmérséklet esetében 35°C előremenő vízhőmérsékletre tervezi. A tartózkodó helyiségeket 22°C-ra, míg a fürdőszobákat 24°C-ra méretezzük.
Elsősorban az épület helyiségenkénti hőszükségletét illetve hőterhelését számoljuk ki az építészeti tervek alapján.
Nem szükséges egy családi háznál kiviteli terveket készíteni a mennyezet és falfűtésre vonatkozóan, elegendő, ha a hőszükséglet/hőterhelésszámítás alapján készül egy táblázat, mely tartalmazza, hogy melyik helyiségbe hány m2 felületfűtést/hűtést szükséges szerelni.

Falfűtés kivitelezés

A kivitelezés a tervezésnél említett táblázat alapján készül el, melyet fűtési/hűtési kiosztásnak nevezünk. A kivitelezése elég gyors, egy átlagos családi ház fal/ mennyezetfűtésének betekerése 3-4 napos munka.
A fal/mennyezetfűtés kivitelezésének a feltétele a villanyszerelés, mely a falon illetve a mennyezeten fut.
Földszinti vakolt fal/mennyezetfűtés esetében szükséges a talajvíz elleni szigetelést elkészíteni.
Könnyűszerkezetes fal/mennyezetnél a gipszkarton tartószerkezetet legalább 4cm-re a felülettől megszerelni, hogy a gerincvezetékeket el lehessen vezetni felül vagy a falban, valamint vissza lehessen fordulni a csövekkel a bordák felett. A bordák közötti tengelytáv 40 cm kell, hogy legyen. A profilozást falfűtésnél lehetőség szerint vízszintesen érdemes kialakítani, mennyezetfűtésnél pedig a hosszabb fallal párhuzamosan. Zárófödémnél a párazáró fóliát úgy kell elhelyezni, hogy a tartószerkezet felfogató konzoljai fölé kerüljenek.
A kivitelezés mindig egy nyomáspróbával végződik, melyet jellemzően levegővel végzünk, hogy víz véletlenül se maradjon télire a rendszerben, mely esetleg még nem fog üzemelni.
Gipszkartonozásnál fokozott odafigyeléssel kell a rögzítést végezni, hiszen a csövek átfúrása esetén javítani kell a csövet.

Falfűtés utólag

Falfűtést utólag is kialakíthatunk, a fűtőpanelok segítségével. Vakolt felületek esetében egy másik módja lehet az utólagos falfűtésnek a meglévő vakolat eltávolítása, majd a csövek rögzítése után az újbóli vakolás.
A panellal végzett fűtéskorszerűsítésnél már akár 8 cm alapterület elvételével kialakítható a fűtési rendszerek fűtőfelülete. Ezeket szintén gipszkarton kell, hogy borítsa.

Falfűtés panel

A hőtükrös fal/mennyezetfűtés panel a gipszkarton szerkezetekhez használt megoldás. Két féle csőmérethez használt lemezt különböztetünk meg. A kisebb felületeknél inkább a kisosztókkal szerelt 10mm átmérőjű rendszert ajánljuk, míg a 14mm átmérőjű csövekkel osztóról osztóra kötve tudunk dolgozni. Fogadószerkezete lehet fém vagy fa, azonban a gipszkarton minden esetben közvetlenül a lemezekre kell felfeküdjön. A tartószerkezet tengelytávja 40cm kell legyen ahhoz, hogy fogadóképes legyen a panelok felszerelésére. Először a panelok kerülnek rögzítésre, melyeket sorolva, akár egy kis hézaggal lehet szerelni, majd ezután fektethető bele a csővezeték.
A panelokat 40*50cm-es és 40*100cm-es méretben gyártatjuk.

Falfűtés hűtés

A falfűtés illetve a mennyezetfűtés csővezetéke alkalmas a nyári időszakban hideg víz keringtetésére, mely nem engedi felmelegedni a falfelületeket. Így ugyanazzal a rendszerrel tudunk fűteni és hűteni is. Érdemes már hamarabb elindítani a hűtést, nem megvárni, hogy átmelegedjenek az épületszerkezetek.

A korszerű fűtés-hűtés egyik megoldási lehetősége a mennyezetfűtő-hűtő panel. A panel a mennyezetben vagy falban van elhelyezve, így az nem zavarja a helyiség esztétikáját.
A panel fűtési és hűtési üzemmódban egyaránt alkalmazható, új építésű és felújításra kerülő épületeknél. Alacsony hőmérsékletű vízzel (18-45 °C) működtethető, ennek megfelelően kíméli az épület szerkezeteket. Az alacsony vízhőmérséklet miatt kondenzációs kazán vagy hőszivattyú is alkalmas hőtermelőként.

Ismerje meg falfűtési- és hűtiési rendszerünk elemeit, felépítési elvét és előnyeit. 

Részletesen bemutatjuk a rendszerelemeket és a rendszer működését. Megtudhatja, miért érdemes szabadalmaztatott technológiánkat választani, miben tudunk többet kínálni a hagyományos rendszereknél.

Részletes videódokumentációt készítettünk a rendszer összeállításának lépéseiről, melyben a rendszer előnyei mellett bemutatjuk a szereléssel, kiépítéssel kapcsolatos előnyöket is, melyek már a kivitelezés során megkönnyítik dolgunkat, így méginkább költséghatékony megoldás születhet. 

Elsősorban a mennyezetre, másodsorban a külső falakra érdemes szerelni a fűtést. Csak abban az esetben szereljünk két méternél magasabbra, ha egyéb megoldás nincs a szükséges fűtőfelületek elhelyezésére. A kiszámított fűtőfelület mennyiségét, minden esetben be kell építeni, akkor is, ha az előzőekben említett falakra és mennyezetre az nem fér fel. Ekkor kell két méter magasság felett, vagy a belső válaszfalakra is szerelni.

A falfűtés/mennyezetfűtés lényege, hogy a szabad felületre, a vakolat alá kis átmérőjű műanyag csövet szerelünk, majd ebben a csőben fűtésnél meleg-vizet, hűtésnél hideg-vizet áramoltatunk. Ettől a meleg-víztől a falfelület átmelegszik, vagy lehűl és fűti, vagy hűti a helyiséget. Tehát a fűtést nem a csövek végzik, hanem az átmelegedett felület biztosítja.

Árak

Egységárak és csomagárak projektjeink alapján

Falfűtés ár

A falfűtés ár több olyan tényezőtől függ, melyek meghatározásához szükséges az egyeztetés, esetleg egy helyszíni felmérés. Az épület-, ill. igények pontos felmérése után érdemes a falfűtés árról részletekbe menően beszélni, hiszen pontos terv és árajánlat csak így készülhet.
Természetesen megértjük, ha valakit első körben csak nagyvonalakban érdekel a falfűtés ár. Össze szeretné hasonlítani más fűtési rendszerek bekerülési költségeivel és kalkulálna a megtérülési idővel is. Ilyen esetekben szívesen adunk bővebb információkat, mutatunk be akár elkészült projektet, de ezek csak tájékoztató jellegűek lehetnek, ráadásul az építőipari anyagárak változása is felgyorsult. Mindezek ellenére, a falfűtés ár még mindig versenyképes és ideális esetben akár a leghatékonyabb megoldás is lehet.
Ezt ugyanúgy be lehetne tenni ide, szerintem: Családi ház fal/mennyezet fűtésének kialakítása – 102 m2 fal/mennyezet, 115 m2 padlófűtés — 2,6m Ft + áfa

Falfűtés ár m2

A falfűtés ár m2 függ az épület hőszigetelésétől, és az épületszerkezet fajtájától.

Falfűtés panel ár

A falfűtés panel ár megegyezik a mennyezetfűtés panel árával, aktuális árainkat az árlistában találja.

Családi ház fal/mennyezet fűtésének kialakítása

4 szobás családi ház

1,8 M Ft

+ ÁFA.

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések a falfűtéssel kapcsolatban

Állunk a rendelkezésére akár személyesen, akár telefonon, hogy bármilyen kételyt eloszlassunk és segítsünk tisztán látni a témában. Addig is a leggyakoribb felvetésekről:

Falfűtés gipszkarton alá

Falfűtést a gipszkarton alá fűtőpanellal lehetséges megoldani. Itt a gipszkarton közvetlenül ráfekszik a fűtőlemezekre.

Falfűtés vélemények

Rossz véleménye a falfűtésről csak olyannak lehet, aki még nem tapasztalta meg saját maga. Olvasson ügyfeleink véleményéről a Rólunk Mondták rovatban.

Falfűtés hátrányai

A falfűtés legnagyobb hátránya, hogy képek, polcok akasztásánál meg kell keresni egy hőmérővel vagy hőkamerával a csöveket, mert elfúrás esetén javítani kell a csövet is a a falat is. A másik hátránya, hogy figyelni kell arra, hogy ne kerüljön a fűtés elé bútor, hiszen ott nem lesz képes a kellő hőt leadni a rendszer.

Referencia projektek

Könnyűszerkezetes fűtési/hűtési rendszer

Rólunk mondták

Lezárt projektek véleményezései a megrendelők részéről.

Igyekszünk minden igénynek megfelelni, jól együttműködni a megbízónkkal.

Munkánk menete

Az első kapcsolatfelvételtől az átadásig.

01.

Igényfelmérés/ tervek bekérése

02.

Konzultáció

03.

Helyszíni szemle

04.

Ajánlatadás/ Szerződés

05.

Kivitelezés

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kérjük töltse ki a sablont ha üzenetet szeretne küldeni nekünk. A meglévő terveket kérjük csatolja be.