Felületfűtés és hűtés rendszerek tervezése

QUALITHERM FELÜLETFŰTÉSI/HŰTÉSI RENDSZEREK

Felületfűtés / hűtés tervezése

Épületek felületfűtésére hozott hőszükségletszámítás alapján árajánlatot díjmentesen készítünk.
Amennyiben az épületről nem készült hőtechnikai számítás vagy gépészeti terv, úgy a helyiségenkénti hőszükséglet/hőterhelés értékeit építész tervek alapján 180 Ft/m2 + Áfa (minimum 20000 Ft) áron tudjuk meghatározni, mely alapján véglegesített árajánlatot adunk. Amennyiben a munkát az ügyfél megrendeli, a tervezés költségét a vállalási árból jóváírjuk.

QUALITHERM® tervezési útmutató

A rendszer tervezésénél ugyanaz a tervezési metódus követendő, mint a hagyományos fogyasztói hálózatok méretezésénél.

Mennyezet/Falfűtési és hűtési mezők kiosztása

A hőveszteség és hőterhelés kiszámítása után a fűtési, illetve hűtési felületek méretét határozzuk meg. Ez a WinWatt program használatával a legegyszerűbb.
Ha hűtésre méretezünk általában a hűtésből eredő felületméret a mérvadó. A fűtés esetében mindig lehet nagyobb hőleadást elérni mivel az előremenő hőmérséklet növelhető, míg a hűtésnél 18°C alá nem mehetünk.
Az épületek hidraulikai rendszerét úgy érdemes kialakítani, hogy a padlófűtési és mennyezet/falfűtési körök külön osztógyűjtőre kerüljenek, mivel hűtési üzemmódban csak a mennyezet/falfűtési/hűtési kört üzemeltetjük.
A fal/mennyezet fűtési-hűtési körbe javasoljuk a frekvenciaváltós fordulatszám szabályozott szivattyúk használatát mivel ez egy folyamatosan változó tömegáramú hálózat.

Szabályozástechnikai kérdések

A szabályozásnál figyelembe kell venni az előremenő és visszatérő víz hőmérséklet nagyságát. Ennek a két értéknek az eredője a delta t, mely 5 °C Qualitherm felületfűtés esetén. Erre az értékre kell tehát a szabályozást kalibrálni. Például egy 35 °C előremenő víz hőmérséklethez 30 °C visszatérő víz hőmérséklet tartozik.

Helyiséghőmérséklet szabályozás

A termosztát beépített hőfokérzékelője méri a helyiség hőmérsékletét és a mért értéket összehasonlítja a kívánt értékkel. A termosztát igyekszik a beállított érték körüli hőmérsékletet tartani. Ezt a tűréshatárt hiszterézisnek hívják, melyet állítani lehet bizonyos termosztátokon. (pl.: 0,3°C)

Hőképek

A Qualitherm Falfűtési Rendszer hőleadásának mérését a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola gépészeti tanszékének laboratóriumában végezték el Baumann Mihály vezetésével. A Qualitherm rendszer mérési eredményeihez csatolt jelentést letöltés után olvasható:
A hőleadási eredmények egy részét méréssel másik részét számítógépes szimulációval állították elő.
A Qualitherm felületfűtési rendszert 5°C hőfoklépcsővel tervezzük: 35/30°C elremenő/visszatérő. Hűtés esetében 18/22°C elremenő/visszatérő hőmérsékletekre
Hűtés esetében 18°C foknál hidegebb víz nem kerülhet a felülethűtési körökbe, azért hogy a kondenzátumképződést(párakicsapódást) meggátoljuk.
A mérésekből adódó fajlagos hőleadás különböző hőfoklépcsőkre a következőképpen alakul:

Hőcserélők, egyedi hőcserélők forgalmazása

Cégünk vállalja hőcserélők méretezését és szállítását kiváló minőségben attraktív árakon. Forgalmazzuk a csöves és lemezes hőcserélők minden típusát az egészen kicsitől a több száz KW-os teljesítményűig.

A következő rajzok a Qualitherm felületfűtési-hűtési rendszerek szerelésének a műszaki előfeltételeit ábrázolják. Az ábrák az oldalon, a képekre kattintva jpg formátumban megtekinthetők és letölthetőek.

Könnyűszerkezetes fűtési/hűtési rendszer, Vakolt/nedves technológia, Padlótemperálás, Napelem, Monolitfödém zsalujára szerelt mennyezetfűtés és légtechnika, Szellőző csövek a monolit födémben és Gépházak.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kérjük töltse ki a sablont ha üzenetet szeretne küldeni nekünk. A meglévő terveket kérjük csatolja be.