Felületfűtés és hűtés rendszerek tervezése


Felületfűtés / hűtés tervezése

Kazános / hőszivattyús rendszerek
Medencefűtés
Napkollektoros rendszerek
Napelemes rendszerek
Megtervezett gépészeti rendszerek kiváltása

Tervezők

Várlaki László
Tel: 06 20-382 1777
E-mail: varlaki.laszlo@qualitherm.hu

Épületek felületfűtésére nagyságrendi árajánlatot díjmentesen készítünk. Amennyiben az épületről nem készült hőtechnikai számítás vagy gépészeti terv, úgy a helyiségenkénti hőszükséglet/hőterhelés értékeit építész tervek alapján 180 Ft/m2 + Áfa (minimum 20000 Ft) áron tudjuk meghatározni, mely alapján véglegesített árajánlatot adunk.


QUALITHERM® tervezési útmutató

A rendszer tervezésénél ugyanaz a tervezési metódus követendő, mint a hagyományos fogyasztói hálózatok méretezésénél.


1Hőszükséglet meghatározása

A tervezés megkezdésekor a MSZ-04-140-2/1991 sz. Szabvány szerint ellenőrizni kell a külső falszerkezetek hőtechnikai és páradiffúziós tulajdonságait, egyeztetve az építész-tervezővel a beépítésre kerülő épületszerkezetek (falak, padlók, tetők, stb.) rétegrendjeit. A hőszükséglet meghatározásának menete nem különbözik a hagyományos tervezési eljárástól!

2Hőterhelés meghatározása

Az MSZ-04-140-4 számú szabvány szerint ajánlott a hőterhelés meghatározása. A helyiségek hőterhelésének és az épület teljes hőterhelésének (a helyiségek egyidejű hőterhelésének figyelembevétele mellett) kiszámításához célszerű méretező programot használni. A hőterhelés meghatározásának menete nem különbözik a hagyományos tervezési eljárástól!

3Falfűtési és -hűtési mezők kiosztása

A hőveszteség és hőterhelés kiszámítása után a fűtési illetve hűtési felületek méretét határozzuk meg. Ez a WinWatt program használatával a legegyszerűbb. A letöltött fájlt, program indítás után a Betöltés gombra kattintva lehet a program adatbázisába betölteni

Ha ez megtörtént a projekt beállításoknál a fűtési 35/30°C hőfoklépcsőt valamint a hűtési 17/22°C hőfoklépcsőt kell beállítani ha hűtésre méretezünk. A megfelelő típusú felületfűtési rendszert kiválasztva a program ki fogja fogja nekünk számolni a szükésges felületet amivel a kívánt hűtést illetve a fűtést fogjuk elérni. A program automatikusan kiszámolja a felülethez szükséges anyagmennyiséget is.

Ha hűtésre méretezünk általában a hűtésből eredő felületméret a mérvadó. A fűtés esetében mindig lehet nagyobb hőleadást elérni mivel az előremenő hőmérséklet növelhető, míg a hűtésnél 17°C alá nem mehetünk.

Az ingatlan hidraulikai rendszerét úgy alakítjuk ki, hogy a padlófűtési és fal/mennyezet fűtési köröket külön alakítjuk ki, mivel hűtési üzemmódban csak a fal/mennyezet fűtési/hűtési kört üzemeltetjük. A fal/mennyezet fűtési-hűtési körbe javasoljuk a frekvenciaváltós fordulatszám szabályozott szivattyúk használatát mivel ez egy folyamatosan változó tömegáramú hálózat.

Minden általunk tervezett felületfűtési rendszerhez hidraulikai kapcsolási sémát is javasolunk, ez ügyben kérjük lépjen kapcsolatba az erre illetékes munkatársunkkal

4Szabályozástechnikai kérdések

A szabályozásnál figyelembe kell venni az előremenő és visszatérő víz hőmérséklet nagyságát. Ennek a két értéknek az eredője a delta t, mely 5 °C falfűtés esetén. Erre az értékre kell tehát a szabályozást kalibrálni. Például egy 35 °C előremenő víz hőmérséklethez 30 °C visszatérő víz hőmérséklet tartozik.

Hagyományos kétpontos szabályozás

Hagyományos kétpontos szabályozás esetében a helyiség hőmérséklet szabályozó önállóan dolgozik. A termosztát beépített hőfokérzékelője méri a helyiség hőmérsékletét és a mért értéket, összehasonlítja a kívánt értékkel. Ebből egy processzor meghatározza a kapcsolási állapotot, eközben a termosztátnak csak a kapcsoló kimenete van összeköttetésben a hőtermelővel. A hagyományos két pont szabályozó esetében egyirányú kommunikáció valósul meg a termosztáttól a hőtermelő felé. Visszajelzésre nincs lehetőség. A kommunikáció arra az információra szorítkozik, hogy a kapcsoló érintkezők nyitva vagy zárva vannak-e. A kétvezetékes rendszerben a szabályozó és a hőtermelő között a kommunikáció, az adatvitel kétirányú. A hőtermelőben a vezérlő egység interface egyrészt a helyiség-termosztát felé irányuló adatátvitelért felel, másrészt ez a kapcsolódási pont a készülék vezérlő elektronikája és a helyiség vezérlő között. Az interface adja tovább a helyiség vezérlőnek a fűtési rendszerből a szükséges adatokat. A megvalósításnál bármelyik megoldás választható.

5Energiaellátó berendezések

Fűtésnél egyedi kazán vagy cirko, építhető be, a hűtéshez külön hűtő egységgel biztosítható a nyári üzemmód. Ahol lehetséges és igény mutatkozik, ott hőszivattyú beépítésére is van mód. Itt azonban még a bekerülési, beruházási költségek lassan térülnek meg, viszont az energia árak folyamatos emelkedése egyre inkább csökkenti a megtérülési időt.

Hőképek

A Qualitherm Falfűtési Rendszer hőleadásának mérését a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola gépészeti tanszékének laboratóriumában végezték el Baumann Mihály vezetésével. A Qualitherm rendszer mérési eredményeihez csatolt jelentést letöltés után olvasható:

A hőleadási eredmények egy részét méréssel másik részét számítógépes szimulációval állították elő.

A Qualitherm felületfűtési/hűtési rendszert mindig 5°C hőfoklépcsővel tervezzük:

- fűtés esetében 35/30°C elremenő/visszatérő

- hűtés esetében 17/22°C elremenő/visszatérő hőmérsékletekre

Hűtés esetében 17°C foknál hidegebb vízet nem engedünk a felülethűtési körökbe, azért hogy a kondenzátumképződést meggátoljuk.

A mérésekből adódó fajlagos hőleadás különböző hőfoklépcsőkre a következőképpen alakul:
Qualitherm fűtésrendszer hőleadási táblázat

Felhívjuk a tervező kollégák figyelmét arra, hogy jelenleg a magyar piacon tevékenykedő felületfűtéssel foglakozó cégek által közölt hőleadási adatok igen eltérőek. Sok esetben ezek igencsak becsült értékek és nem mérési eredmények. Ezért láttuk szükségesnek a rendszer hőleadási értékeinek a bemérését.

Megnyugtatónak találtuk, hogy az ez úton kapott eredmények azonosak a Rehau által közölt felületfűtésre vonatkozó és vélhetően Németországban bemért hőleadási adatokkal. Számunkra fontosnak tűnt a valós hőleadási adatok használata, ráadásul ebben az a tény is megerősített bennünket, hogy Rehau cég is mint multinacionális cég hasonló adatokat közölt.

Azok számára akik a WinWatt gólya programmal terveznek és még nincs meg a program adatbázisában a Qualitherm Falfűtési rendszer akkor ezt innen is letölthetik.

• Qualitherm adatbázis •


Hőcserélők, egyedi hőcserélők forgalmazása

Cégünk vállalja hőcserélők méretezését és szállítását kiváló minőségben attraktív árakon. Forgalmazzuk a csöves és lemezes hőcserélők minden típusát az egészen kicsitől a több száz KW-os teljesítményűig.

Partnereink


John Guest logó

Két Kör Kft logó

Németh Szerelvénygyártó és Kereskedő Kft logó

LHB logó

Mart logó

Whirlpool logó

Megatherm logó

COP logó

Kamleithner logó

Daikin logó

Wavin logó

Stiebel Eltron logó

System Air logó

Hegedűs logó