Falfűtés és hűtés rendszerek szerelési tudnivalók

QUALITHERM FELÜLETFŰTÉSI RENDSZEREK

A csőanyag

A QUALITHERM® falfűtés rendszer cső anyaga növelt hőállóságú polietilén (PE-RT), melynek hőtechnikai és mechanikai tulajdonságai messzemenően kielégítik az igényeket (DIN16834).
A QUALITHERM® csövek átmérője 10×1,3; 14×2,0; 18×2,0; 20×2,0 mm.

Oxigén diffúzió

A QUALITHERM® felületfűtési rendszerek műanyag fűtőcsövei az oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek és megfelelnek a DIN 4726 előírásainak.

Gerincvezeték, csőhálózat

Az QUALITHERM® felületfűtés gerincvezetékeinek külső átmérője 18×2 és
A fűtő/hűtő csőkígyó elsősorban a mennyezeten vagy a külső fal belső felületén helyezendő el, mely a hőleadást illetve nyáron a hűtést biztosítja. A gerincvezetékeket célszerű gégecsőben vezetni az osztógyűjtőkig.

A nagy osztó-gyűjtők elhelyezése

A szintenként elhelyezett nagy osztó-gyűjtő falon kívül, vagy a falban, süllyesztett szekrényben szerelhető. Érdemes egy szekrény hátuljában vagy gépházban elhelyezni, nem a lakótérben.
Innen történik a szabályozás, mely lehet kézi vagy automatikus. Ezeken a nagy osztókon biztosított a körönkénti szabályozás.

A kis osztó-gyűjtők elhelyezése

A kis osztó-gyűjtőket falba bevésve kis polisztirol dobozban helyezzük el vakolt rendszer esetén. A polisztirol doboz a simító vakolat alá kerül. Gipszkartonos rendszernél a csatlakozók a szerkezetben elhelyezhetőek, nem szükséges szigetelő dobozt használni.

A falfűtési körök, átmérők, csőhosszak és szerelés

A fűtő/hűtő mezők JG kötéstechnikával kapcsolódnak a gerincvezetékre, kisosztók segítségével. A gerincvezeték mérete 18mm. Ø10×1,3 csőből egy kör hossza max. 35 m lehet. Alkalmazható 1-2-3-as kis osztó, melyekre max. 3,5m2; 7m2; 10,5 m2 mennyezet/falfűtés csatlakoztatható. A csöveket a mennyezetre illetve a falra csavarozott sínekbe, gipszkartonos kivitel esetén rendszerlemezbe pattintva kell szerelni.
A becsövezett vakolt falfelületeknél a friss durva vakolatba mindig dryvit hálót (vakolaterősítő hálót) kell behelyezni, úgy hogy az a csöveken 20-20 cm-el túlnyúljon. Ezek után a simítás a hagyományos módszerrel történik. Azonos helységben szerelt több kör esetén lehetőség szerint a csöveket tekerjük párhuzamosan és vízszintesen, mert így biztosítható a több kör egyforma csőhossza, valamint a gyors légtelenítés.


A termékkínálat tartalmaz még 14×2 mm-es fafűtési csövet, melynél egy kör hossza 80 m lehet, de ebbe beszámít az osztóhoz futó csőhossz is. Alkalmazása esetén nem kell kis osztót alkalmazni, azaz osztótól indul és oda érkezik vissza. Szerelhető könnyűszerkezetes rendszerlemezbe és zsalura rögzített tartósínbe.


Padlófűtést szintén 18×2 mm-es csővel érdemes fektetni, melynél egy kör hossza 100 m lehet. A padlófűtésből megmaradt csődarabokat a kisosztók gerinceinek fel lehet használni. Szerelése hagyományos roppantógyűrűs csatlakozóval oldható meg.

 
A csöveket a hajlításoknál a cső átmérőjének legalább tízszeres hajlítási sugárral szükséges hajlítani. A gerincet minden esetben eurókónusz csatlakozóval kötjük az osztóra.

Nyomáspróba

A szerelés befejezésekor a rendszert mindig nyomás alá helyezve kell átadni, úgy, hogy az automata légtelenítő helyére, az osztóra nyomásmérő óra kerüljön.
Ezt mi 4 Bar-os levegőnyomással végezzük.
A szerelésnél különös gondot kell fordítani a műanyagcsövek sérülésmentességére. A cső és szerelvények tárolásánál figyelni kell az állag megóvására. Éles tárgyaktól, a dobálástól óvni kell a csövet és az alkatrészeket.

A gerincvezeték ívei a padló és fal találkozásánál

A gerincvezeték fektetésénél, ha derékszögű falnál kell a csövet vízszintes irányból függőleges irányba átvezetni, célszerű két ívvel megoldani a vízszintesből függőlegesbe vezetést. Az egyik ív a vízszintes padlón, a másik ív a függőleges falon fekszik, mint azt az alábbi ábra szemlélteti.

Javasolt megoldás

Nem javasolt megoldás

A cső vezetése a padló és a fal találkozásánál

A csőtartó sín szerelése

A cső fogadására alkalmas síneket egymástól 50 cm távolságra kell rögzíteni a mennyezetre csavarozással vagy ragasztással. Falra csak csavarozással kerül rögzítésre. Üreges tégláknál javasolt csavarméret 5×30, tömör tégla esetén 5×25 beton esetén 5×20 mm. A fúrást minden esetben 4 mm-es kőzetfúróval javasoljuk elvégezni. A csövet az előre felszerelt sínekbe pattintjuk.
14mm-es cső zsalura történő fektetése esetén 80cm távolságra kerülnek a sínek egymástól. A síneket bognárfejű szeggel kell rögzíteni, melyeket utólag el kell távolítani a zsalu bontása után.

A cső beillesztése az osztóba

A korábbiakkal ellentétben a csőbe nem szükséges támhüvelyt helyezni. Figyelni kell azonban rá, hogy a cső a kis-osztóba helyezésénél a csatlakozó idommal egytengelyű legyen, legalább az átmérő tízszeresét kitevő hosszon. Az alábbi ábra szerint:

A cső behelyezése a kis osztó-gyűjtőbe, ez az elfogadható megoldás.

Ferdén befeszíteni a csőtokba a csövet tilos!

A csövet így behelyezni a csatlakozóba tilos!

Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy a szerelés után az egész rendszert nyomáspróbázni kell! Ez minden esetben nagyon fontos. A nyomáspróbát vízzel, vagy levegővel lehet elvégezni. Csak azt a szerelést lehet megfelelőnek tekinteni, és elfogadni, amelyik nyomáspróba alatt a próbanyomás értéket – 3,5 bar-t – stabilan tartotta.
Figyelem:

A QUALITHERM® alkatrészek, kisosztók, csatlakozók, csőrögzítő hőtükrök, védett termékek, ezek utángyártása, és forgalmazása TILOS!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kérjük töltse ki a sablont ha üzenetet szeretne küldeni nekünk. A meglévő terveket kérjük csatolja be.

Szechenyi logo