Falfűtés és hűtés rendszerek szerelési tudnivalókA csőanyag

A QUALITHERM® falfűtés rendszer cső anyaga növelt hőállóságú polietilén (PE-RT oxigén diffúzió ellen védett), melynek hőtechnikai és mechanikai tulajdonságai messzemenően kielégítik az igényeket (DIN16834).
A QUALITHERM® csövek átmérője 10x1,3; 14x2,0; 18x2,0; 20x2,0 mm.

Oxigén diffúzió

A QUALITHERM® falfűtés rendszer műanyag fűtőcsövei az oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek és megfelelnek a DIN 4726 előírásainak.

1Csőhálózat, osztó-gyűjtők elhelyezése

Az QUALITHERM® gerincvezetékek külső átmérője 18x2 és 20x2 mm. A 18x2-es gerinc vezeték köti össze a nagy osztót a kisosztóval és a Tichelmann rendszer esetén használjuk a 20x2-es gerincvezetéket, ami csatlakozik a 20-10-20 "T" idomhoz. A fűtő/hűtő csőkígyó elsősorban a mennyezeten vagy a külső fal belső felületén helyezendő el, mely a hőleadást illetve nyáron a hűtést biztosítja.

2A nagy osztó-gyűjtők elhelyezése

Az általában szintenként elhelyezett nagy osztó-gyűjtő falon kívül, vagy a falban, süllyesztett szekrényben szerelhető. Innen történik a szabályozás, mely lehet kézi, vagy automatikus. Ezeken a nagy osztókon biztosított a körönkénti szabályozás.

3A kis osztó-gyűjtők elhelyezése

A kis osztó-gyűjtőket falba bevésve kis polisztirol dobozban helyezzük el. A polisztirol doboz a simító vakolat alá kerül.
falfűtés kisosztó gyűjtők

Kis osztó-gyűjtő

4A falfűtési körök, átmérők, csőhosszak és szerelés

A fűtő/hűtő csőkígyók JG kötéstechnikával kapcsolódnak fűtési/hűtési gerincvezetékre, kis osztók vagy a 20-10-20 "T" idom segítségével. A gerincvezeték mérete a szerint változik, hogy kis osztónál 18-as csővel és a 20-10-20 "T"-nél értelem szerűen 20-as csővel szereljük a rendszert. Ø10x1,3 csőből egy kör hossza max.35 m. Azonos helységben szerelt több kör esetén lehetőség szerint a csöveket tekerjük párhuzamosan és vízszintesen, mert így biztosítható a több kör egyforma csőhossza, valamint a gyors légtelenítés. Alkalmazható 1-2-3-as kis osztó, melyekre max. 3,5; 7; 10,5 m2 falfűtés csatlakoztatható. A csöveket a mennyezetre vagy a falra csavarozott vagy ragasztott sínekbe vagy gipszkartonos kivitel esetén rendszerlemezbe pattintva kell szerelni. A becsövezett falfelületeknél a friss durva vakolatba mindig dryvit hálót (vakolaterősítő hálót) kell behelyezni, úgy hogy az a csöveken 20-20 cm-el túlnyúljon. A durva vakolat meghúzása után a simítás a hagyományos módszerrel történik. A gerincvezeték átmérője 18x2 mm. A termékkínálat tartalmaz még 14x2 mm-es fafűtési csövet, melynél egy kör hossza 80 m lehet, de ebbe beszámít az osztóhoz menő csőhossz is. Alkalmazása esetén nem kell kis osztót alkalmazni, azaz osztótól indul és oda érkezik vissza. Padlófűtést szintén 18x2 mm-es csővel érdemes fektetni, melynél egy kör hossza 100 m lehet. Ezen méretekhez gyorscsatlakozó nincs, szerelése hagyományos roppantógyűrűs csatlakozóval oldható meg. A csöveket a hajlításoknál a cső átmérőjének legalább 10 szeres hajlítási sugárral szükséges hajlítani.

5Nyomáspróba

A szerelés befejezésekor a rendszert mindig nyomás alá helyezve kell átadni, úgy, hogy az automata légtelenítő helyére, az osztóra feszmérő kerüljön. A szerelésnél különös gondot kell fordítani a műanyagcsövek sérülésmentességére. A cső és szerelvények tárolásánál figyelni kell az állag megóvására. Éles tárgyaktól, a dobálástól óvni kell a csövet és az alkatrészeket.

6A gerincvezeték ívei a padló és fal találkozásánál

A gerincvezeték fektetésénél, ha derékszögű falnál kell a csövet vízszintes irányból függőleges irányba átvezetni, célszerű a már ismert két ívvel megoldani a vízszintes vezetésből a függőleges irányba átmenni. Ez két ívvel könnyedén megvalósítható, az egyik ív a vízszintes padlón, a másik ív a függőleges falon kialakítva, mint azt az alábbi ábra szemlélteti.

Javasolt megoldás

falfűtés cső vezetése a padló és a fal találkozásánál

Nem javasolt megoldás

falfűtés cső vezetése a padló és a fal találkozásánál

A cső vezetése a padló és a fal találkozásánál

7A csőtartó sín szerelése

A cső fogadására alkalmas síneket egymástól 50 cm távolságra csavarozzuk a falra forgácslap csavarral. Üreges tégláknál javasolt csavarméret 5x30, tömör tégla esetén 5x25 beton esetén 5x20 mm. A fúrást minden esetben 4 mm-es kőzetfúróval javasoljuk elvégezni. A csövet az előre felszerelt sínekbe pattintjuk.

8A cső beillesztése az osztóba

A cső behelyezése előtt, a cső végébe egy kis réz hüvelyt kell illeszteni, hogy a kis-osztóba történő behelyezéskor a cső vége ne deformálódhasson. A hüvely szorosan kell, hogy a csőben illeszkedjen.

Laza /lötyögős/ hüvelyt tilos a csőbe helyezni!

falfűtés cső vezetése a padló és a fal találkozásánál

A korábbiakkal ellentétben, 10 éves tapasztalat alapján a csőbe nem szükséges támhüvelyt helyezni. Figyelni kell azonban rá, hogy a cső a kis-osztóba helyezésénél a csatlakozó idommal egytengelyű legyen, legalább az átmérő tízszeresét kitevő hosszon. Az alábbi ábra szerint:

falfűtés cső vezetése a padló és a fal találkozásánál

A cső behelyezése a kis osztó-gyűjtőbe, ez az elfogadható megoldás.

Ferdén befeszíteni a csőtokba a csövet tilos!

falfűtés cső helytelen behelyezése

A csövet így behelyezni a csatlakozóba tilos!

Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy a szerelés után az egész rendszert nyomáspróbázni kell! Ez minden esetben nagyon fontos. A nyomáspróbát vízzel, vagy levegővel lehet elvégezni. Csak azt a szerelést lehet megfelelőnek tekinteni, és elfogadni, amelyik nyomáspróba alatt a próbanyomás értéket - 3,5 bar-t - stabilan tartotta.
Figyelem:

A QUALITHERM® alkatrészek, kisosztók, csatlakozók, csőrögzítő hőtükrök, védett termékek, ezek utángyártása, és forgalmazása TILOS!

Partnereink


John Guest logó

Két Kör Kft logó

Németh Szerelvénygyártó és Kereskedő Kft logó

LHB logó

Mart logó

Whirlpool logó

Megatherm logó

COP logó

Kamleithner logó

Daikin logó

Wavin logó

Stiebel Eltron logó

System Air logó

Hegedűs logó