Falfűtő-hűtő panel


A korszerű fűtés egyik megoldási lehetősége a falfűtő panel. A panel a falban van elhelyezve, így az nem zavarja a helyiség esztétikáját. A panel, fűtési és hűtési üzemmódban is alkalmazható. Alacsony hőmérsékletű vízzel / 16-45 °C / működtethető, ennek megfelelően kíméli az épület szerkezeteket. Az alacsony víz hőmérséklet miatt jó hatásfokú kazánnal, fűtő-hűtő berendezéssel építhető össze, mint például kondenzációs kazán, napkollektor, hőszivattyú. A falfűtő panel egyaránt alkalmazható új építésű, illetve felújításra kerülő épületek fűtésére, mint alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer. Természetesen kihasználható ez az előny a lakások, családi házak, irodák, és ezen túlmenően szállodák,
üzletek, galériák, uszodák, templomok, exkluzív belsőépítészeti megoldások elegáns kivitelezésére. A lakótér alacsonyabb hőmérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzetileg frissebbnek érzi magát és nő az agy teljesítőképessége. Orvosi szempontból figyelemre méltó, hogy falfűtésnél a helyiségek porterhelése jelentősen csökken a légventiláció hiánya miatt. Ha fűtés/hűtést szeretnénk elérni ez a kombinált megoldás bekerülési költségei magasabbak mint csak a fűtés rendszer költségei, de alacsonyabbak mint a klasszikus fűtés és légkondicionáló berendezések együtt. Ezen kívül a rendszerhez olyan osztó-gyűjtőket ajánlunk, amely a könnyű szerelésen kívül lehetőséget nyújt
a fűtési körök pontos és ellenőrizhető hidraulikai beszabályozására, valamint a helyiségek hőmérsékletének különálló mechanikus vagy automatikus szabályozására. A falfűtést nagyon gyors szabályozhatósága még értékesebbé teszi. Ennek alapja, hogy a rendszer kis belső átmérőjű csőrendszerében lényegesen kevesebb melegvíz cirkulál a hagyományos fűtési rendszerekéhez képest (pl. a lapradiátoros rendszernek kb. 70%-a), ezért a felfűtési időszak rendkívül rövid. A sugárzó hőt hamar érzékelhetjük a vékony gipszkartonnal fedett fűtőcsövek felől. Ennek a rendszernek további előnye, hogy falszerkezetet száraz technológiával lehet megszerelni, így elmarad a vakolás.


Hő-tükörrel ellátott falfűtő-hűtő panel


falfűtés hűtés rendszerekhez tartozó panel
Szerkezetileg több kivitelben készül a falfűtő-hűtő panel. A panel szerkezete a hornyokkal ellátott hő-tükör. Majd a hő-tükör hornyaiba 10, vagy 14 mm átmérőjű oxigén diffúzió ellen védett PE. többrétegű műanyag csövet fektetnek. A csöveket osztókon keresztül csatlakoztatják a kazánhoz, vagy más fűtő-hűtő berendezéshez. A panelek nagyságát a tervezés alapján a hőszükségletnek megfelelően kell meghatározni, és célszerűen a helyiség külső falának belső oldalára szerelik. A panelt elsősorban a tetőtéri szereléseknél, és a könnyű szerkezetes épületeknél ajánlott alkalmazni.


Falfűtés hőképek a Hungarotherm kiállításról


hőkép fűtő üzemmódban

A kép jobboldalán a felbontott szerkezet látszik, a két sötét csík a szabadonálló műanyagcső, a leolvasott hőmérséklet 17,8 Celsius. A körülöttük levő szivárványos felület a horganyzott hőelosztó lemez. Mivel ez infravörösben is igen jól tükröz, a színek mögött nincs értelmezhető hőmérséklet. A kép baloldalán a gipszkarton fedőlemez látszik, 19 Celsius fokos hőmérséklettel. Ebben az ábrázolásban a külső felület hőmérséklete teljesen homogénnek látszik.

hőkép hűtő üzemmódban

A képen a fedőlemez felületi hőmérsékletét látjuk. A csövek által okozott hőmérséklet különbség olyan kicsi, hogy a kamera éppen csak meg tudja mutatni (a kép jobb fele). Jól látszik a cső visszakanyarodása a baloldalon.

A felvételek a FLUKE TI30 hőkamerával készültek.

Figyelem: A QUALITHERM® falfűtő-hűtő panel család termékei védettek,
ezek utángyártása és forgalmazása TILOS!

Partnereink


John Guest logó

Két Kör Kft logó

Németh Szerelvénygyártó és Kereskedő Kft logó

LHB logó

Mart logó

Whirlpool logó

Megatherm logó

COP logó

Kamleithner logó

Daikin logó

Wavin logó

Stiebel Eltron logó

System Air logó

Hegedűs logó