Bevezetés a mennyezet és falfűtési/ hűtési rendszerek működésébe

QUALITHERM FELÜLETFŰTÉSI/HŰTÉSI RENDSZEREK

Általában a mennyezet és falfűtésről

A falfűtés/mennyezetfűtés lényege, hogy a szabad felületre, a vakolat alá kis átmérőjű műanyag csövet szerelünk, majd ebben a csőben fűtésnél meleg-vizet, hűtésnél hideg-vizet áramoltatunk. Ettől a meleg-víztől a falfelület átmelegszik, vagy lehűl és fűti, vagy hűti a helyiséget. Tehát a fűtést nem a csövek végzik, hanem az átmelegedett felület biztosítja.

Elsősorban a helységek mennyezetére másodsorban a külső falak belső felületére szereljük a csővezetékeket. A fal és mennyezetfűtés és hűtés hőtechnikailag gyakorlatilag egyenértékű. Mindig azt a mennyiséget szükséges szerelni, mely a hőszükséglet számítása alapján az adott fűtési vagy hűtési teljesítményét kielégíti. A ma épült, jól szigetelt épületeknél jellemzően nem szükséges a teljes mennyezetet felületét becsövezni a helységek kifűtéséhez, hacsak nincs sok túlságosan nagy üvegezett nyílászáró.

A padlófűtés csövezésével is lehetséges hűteni, de ez nem ajánlott a komfortérzet miatt. Javasoljuk a lakóhelységek fűtését/hűtését mennyezetfűtéssel, a hidegpadlós helységekét padlófűtéssel (ahol nincs szükség hűtésre) megoldani. A mennyezetfűtés előnye, hogy a helység szabadon bútorozható, képek és polcok felakasztása egyszerűbb, mint a falfűtésnél.

Néhány szó a QUALITHERM® falfűtés rendszerről

A QUALITHERM® mennyezet/falfűtés rendszer lényege, hogy a csatlakozási helyeken (cső – és szerelvények) egyedi megoldással – gyors kötéssel – oldja meg a csövek csatlakozását.

A rendszer nagy előnye, hogy nem kellenek speciális szerszámok, a kötést segédeszközök nélkül lehet kézzel betolni a csatlakozó szerelvénybe. A rögzítés a John Guest cég által gyártott Cartridge csőcsatlakozással biztosított. A csőcsatalakozás roncsolás nélkül oldható és a csatlakozó újból felhasználható.

Mennyezetfűtéssel nagy felületek kerülnek fűtésre alacsony hőfokon, így a hatásfok, és a komfort érzet jobb. A nagy fűtőfelület alacsonyabb fűtővizet, illetve felülethőmérsékletet eredményez. A mennyezetfűtés önállóan alkalmazható, jellemzően azokban a helységekben, ahol hűtési igény is van (hálószoba, nappali, dolgozószoba,…). Hidegpadlós helyiségekben igény esetén padlótemperálással kombinálható. A hidegpadlós helyiségekbe, ahol nincs hűtési igény, elegendő a padlófűtés vagy padlótemperálás.

A QUALITHERM® – felületfűtés egy rendszerbe egyesítette a korszerű anyagokat, szerelvényeket, ezáltal alkalmazása szerelhetősége, gazdaságos és olcsó.

Közérzeti kérdések, komfort

A kialakított lakótérben – az ott tartózkodó ember közérzete sok tényezőtől függ. A jó közérzetet meghatározó tényezők összességét – egészségi állapot, kedélyállapot, színek, szagok, zajok, fényviszonyok, hőérzet és páratartalom – összefoglalva komfortérzetnek nevezzük. Ezen összetevők közül ránk a megfelelő hőérzet biztosítása hárul. Gondos tervezéssel és szakszerű kivitelezéssel, a mennyezetfűtés padlótemperálással kombinálva biztosítja a lehető legjobb hőérzetet.

Mennyezetfűtő-hűtő panelek

A korszerű fűtés-hűtés egyik megoldási lehetősége a mennyezetfűtő-hűtő panel. A panel a mennyezeten vagy gipszkarton alatt a tartószerkezetre van felszerelve, így az nem zavarja a helyiség esztétikáját.
A panel fűtési és hűtési üzemmódban is alkalmazható. Alacsony hőmérsékletű vízzel (18-45 °C) működtethető, ennek megfelelően kíméli az épület szerkezeteket. Az alacsony vízhőmérséklet miatt kondenzációs kazán vagy hőszivattyú is alkalmas hőtermelőként.
A mennyezetfűtő/hűtő panel egyaránt alkalmazható új építésű, illetve felújításra kerülő épületek fűtésére/hűtésére, egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer elemeként.

A hőérzet - huzatérzet

A hőérzetet a helyiségben lévő hőmérséklet és a huzatviszonyok határozzák meg. A fűtési és hűtési megoldások vizsgálatakor a huzatjelenségek, és a hőmérséklet kérdését együtt kell kezelni. A fűtési és hűtési rendszerek csoportosíthatóak a következők szerint: konvekciós és sugárzó fűtési rendszerek. A konvekciós megoldások mindig feltételeznek légmozgást a működésük során. A sugárzó fűtések ezzel szemben a térben uralkodó légmozgás nélkül működnek. Sugárzó fűtés – pl.: mennyezet vagy falfűtés- alkalmazása minden körülmény között kellemes hőérzetet biztosít.

Vezérlés

Helyiségenkénti vezérléssel elérhető a felhasználói igény gyors változásainak követése. A falfűtés rendszer kis hőkapacitásának köszönhetően megfelel ennek a kívánalomnak! A QUALITHERM®, falfűtés rendszerhez olyan komplex szabályozó megoldást kínálunk, mely alkalmas az épületen belüli zónák egymástól független programozható működtetésére helyiségenkénti hűtő-fűtő termosztát alkalmazásával. Igény esetén csak a fantázia és a pénztárca szab határt az alkalmazott automatizálásnak. A rendszer alapelemei alkalmasak későbbi vezérlés bővítési elképzelések fogadására.

Környezetvédelmi kérdések

Egy energiatakarékos rendszer önmagában is környezetbarátnak mondható, hiszen “takarékoskodik” a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb káros anyag kibocsátást von maga után. A falfűtés rendszer további előnye, hogy alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemel, ezért kiválóan alkalmazható kondenzációs kazán, vagy alternatív energiával működő (geotermikus energia, szolár technika, ) berendezés. Ezen berendezések annál jobb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb az előállított fűtővíz hőmérséklete. A gyors helyiség- hőmérséklet-emelés csak az indokoltnál magasabb hőmérsékletű fűtővízzel lehetséges. Ez viszont többletenergia felhasználással jár.

A falfűtés/hűtés egyéb előnyei

A QUALITHERM® mennyezet/falfűtés rendszere nyáron hűtésre is alkalmazható, ugyanazon előnyöket felvonultatva, mint a fűtés területén. A komfort, az energiatakarékosság, egészség, és a környezetvédelem területén, mutatkozó előnyökön kívül, a QUALITHERM® falfűtés rendszere az esztétikai követelményeknek is megfelel, hiszen a fűtési rendszer az épületen belül láthatatlan marad.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kérjük töltse ki a sablont ha üzenetet szeretne küldeni nekünk. A meglévő terveket kérjük csatolja be.